Ruoka ja juoma

Kahvi - miksi ärsyttää mahaa?

01.07.2014 10:42

Huomasin tuossa työpaikalla, että aina jokin tietty kahvilaji ärsytti todella pahasti mahaa. Tuli polttava tunne, huono olo ja vatsa meni todella sekaisin - ripulia tuli. En tosin tullut katsoneeksi, että mikäköhän mahtoi olla kyseessä - tumma vai vaalea paahtoinen. Sain nimittäin tietää, että tumma paahto ärsyttää mahaa eikä ole terveellinen ja vaalea paahtoinen on vatsaystävällisempi jne. Joten otin asioista selvää...

 

Googlasin netissä pitkät tovit eri hakusanoilla. Tietysti tuli kahvifirmojen sivustot ensin, joten ajattelin että haluan puolueetonta informaatiota. Sellaiset sivustot löysin ja totesin että sama kahvin historia yms. asiat löytyvät sieltäkin. Netissä ainakin nyt pisti silmään se, että tumma paahtoa mainostetaan terveellisempänä kuin vaaleata. Hmmm....olen siis saanut kahta eri informaatiota nyt. Mistä löytyy kolmas, joka tukee jompaa kumpaa väitettä.

 

No se on tietty mun vatsani! Tarkistin minkälaista kahvia juon normaalisti ja ne kaikki ovat vaalea paahtoisia. Join äsken yhden kupillisen kyseistä kahvia eikä tunnu missään. Eli siis vatsani ei kestä tumma paahtoista kahvia. Totesin että asia selvä, tiedän mitä ei pidä juoda jatkossa. =D

 

Hieman infoa lisää: jos olisin halunnut tehdä oikein kunnon analyysin näistä paahtoasioista tänne niin ette olisi jaksaneet lukea. Tuntui että juttu leviää kuin jokisen eväät saamani tiedon kanssa...joten teitä säästäen typistin omat tutkimustulokseni tähän. :)

 

- Pia

 

Natriumglutamaatti

08.06.2014 23:05

Päivä luettu loistavaa kirjaa, joka ei jätä kylmäksi. Seuraavaksi kirjoitan mitä löysin pointteja natriumglutamaatista:

Natriumglutamaatti = glutamiinihapon natriumsuola, jota käytetään elintarvikkeiden lisäaineena aromivahventeena, E621

 

1) Vahingoittaa aivoja ja hermojärjestelmää, raskaana olevien eläinten lapset syntyi aivovaurioisina

 

2) Aine aiheuttaa aspartaamin tavoin monenlaisia reaktioita: pääsärky, ripuli, pahoinvointi, mielialan vaihtelut, sydämen sykkeen vaihtelut, huimaus, vatsakipu ja -krampit, uniongelmat, väsymys, paikallinen turvotus tai särky, näkökentän muutokset, hengitysvaikeudet, verenpaineen vaihtelut, puutumus tai pistely jne.

 

3) On myös huomattu olevan yhteyttä autismin, syövän ja skitsofrenian syntyyn

 

4) Luonnollisesti saatu glutamiinihappo on terveellistä - keinotekoinen ei ole

 

5) On aspartaamin tavoin neurotoksiini sekä eksitotoksiini, -> ylikiihottaa soluja myrkyn tavoin. Tehostaa ruuan makua ja aiheuttaa ylipainoa sekä riippuvuutta

 

6) McDonald´sin ruuassa ilmenee paljon natriumglutamaattia (Euroopassa käytöstä on luovuttu n. v. 2008)

 

7) Elintarviketeollisuus piilottaa natriumglutamaatin seuraavilla nimikkeillä: aromivahvenne, hiivauute, hiiva-autolysaatti, proteiinihydrolysaatti, kasviproteiiniuute, glysiini, hydrolysoitu kasviproteiini, natriumsuola ja inosiinihappo!!!

 

8) Lisäksi syntyy teollisuusprosessissa vahingollista vapaata D-Glutamiinihappoa. Tällaisia aineita ovat mm.: ohramallas, mallasuute, hera ja heraproteiini, maltodekstriini, soijaproteiini, soijakastike, riisisiirappi, vehnäproteiini, maitojauhe, lesitiini, pektiini, erilaiset proteiinijauheet, gluteiinijauho, guarkumi. Herkälle usean aineen oleminen samassa valmisteessa aiheuttaa oireita.

 

9) Yhdysvalloissa vuodesta 1945 on nostettu natriumglutamaatin määrää ruuassa aina 10 vuoden välein. Suomessa EU:hun liittymisen myötä sallittujen määrien raja-arvoja nostettiin 5-kertaisiksi.

 

10) Tähän mennessä Kiinalaisissa ravintoloissa natriumglutamaattia on löytynyt -> ihmiset sairastuneet.

 

11) Allergisten ei ole syytä käyttää tuotteita, joissa näitä aineita on: hampurilaiset, makkarat, pussikeitot, erilaiset lihavalmisteet, valmisruuat, maustesekoitukset, kasvis- ja lihaliemikuutiot, snacktuotteet jne.

 

12) Jos oireita, jätä aromivahventeiset ruuat pois 1-2 viikoksi.

 

13) Virallinen taho ei myönnä aineen aiheuttamia oireita.

 

14) FDA mätäpaise ja korruptoitunut laitos USA:ssa, hyväksyy vaarallisia aineita ravintoon. Elintarviketurvallisuuslaitos Evira seuraa perässä.

 

15) Lisää aiheesta: www.msgmyth.com sisältää viiteluettelon tehdyistä tutkimuksista ja artikkeleista

 

16) Aromivahventeiden lisäksi on lupa lisätä ruokaan synteettisiä aineita, joilla seuraavia vaikutuksia todettu: allergiat, syöpä, lapsissa ylivilkkautta. (Mietin vaan että jos aromivahventeet aiheuttaa ylivilkkautta lapsissa niin mikä on sitten tuo ADHD?? Voisiko kokeilla ruokavalion muutosta ensin?)

 

17) Synteettisiä aineita ovat esim.: synteettinen bentsoehappo ja muut bentsoaatit (E210-213), atsovärit (E102, 110, 122, 123, 124, 128, 129, 133, 142, 151, 154 ja 155), nitriitit ja nitraatit (E249-252), hapettumisenestoaineet BHA ja BHT (E320-321).

 

Itse sain eräästä (teen siitä blogitekstin jossain vaiheessa) karkkipussista vakavat oireet. E-koodeista löytyi vakavat löydökset. Siitä lisää myöhemmin. Kaikkea sitä meille syötetään!

 

Lähde: Lahtinen, P. 2010. Luojan lääkkeet. Eesti: Printon printing house

Kirjan voi ostaa täältä: www.kristillinenyhteiso.net/41

- Pia

Aspartaami

07.06.2014 22:20

Aspartaami (E951) on keinotekoinen makeutusaine. Sitä on kaikissa kevyt-tuotteissa makeutusaineena esim. kevytlimonaadit (kevyt Pepsi), energiajuomat, keksit, jogurtit, lääkkeet, karamellit, vitamiinit (kemiallisesti tehdyt) jne. Pienille vauvoille annettavat vitamiinit sisältävät myös.

 

Lyhyesti:

 

1) "Euroopan Unionin alueella aspartaamia on saanut käyttää vuodesta 1994". "Myöhemmin osoitettu, lisäaineen hyväksyminen FDA:n toimesta ei perustunut tieteelliseen näyttöön vaan poliittiseen ja taloudelliseen painostukseen."

 

2) "Koostuu kahdesta elimistössä tavallisesta esiintyvästä aminohaposta, fenyylialaniinista ja asparagiinihaposta. Aspartaamin kautta saatu asparagiinihappo imeytyy nopeimmin elimistöön verrattuna ravinnosta saatuun. Yhtäkkiä korkeana pitoisuutena saatu happo vaikuttaa elimistössä ns. eksitotoksiisina eli hermostoa kiihottavana ja tuhoavana myrkkynä."

 

3) "Aspartaamin hajoamistuotteena elimistössä syntyy metanolia -> hapettuu edelleen myrkyllisiksi muurahaishapoksi ja formaldehydiksi, joka on hermomyrkky." "Metanolin toinen nimi on metyylialkoholi eli puusprii, on 50 x myrkyllisempää kuin tavallinen alkoholi." Formaldehydi on 5000 x myrkyllisempi kuin tavallinen alkoholi."

 

4) "Ruoka-aineista poiketen aspartaamin vapauttama metanoli on ns. vapaata metanolia, joka mm. aiheuttaa syöpää. Sitä syntyy yli 30o C lämpötilassa. Hyvin lämpimässä säilytetyt kevytjuomat sisältävät jo valmiina vapaata metanolia." "Ihmisen kehon lämpötila on n. 36,5o C, muodostuu kehossamme vapaata metanolia myös kylmässä säilytetyistä aspartaamituotteista."

 

5) "Työterveys suosittelee tuulilasipesuneisteiden metanolipitoisuudesta luovuttavan Suomessa, aiheuttaa autoilijoille pääsärkyä." Pieni määrä aiheuttaa muistikatkoksia, huimausta, maksatulehduksia, käyttäytymishäiriöitä, masennusta, unettomuutta. Viranomaiset eivät tästä välitä.

 

6) Rotilla tehty tutkimus osoitti (annettiin sama määrä kuin ihmiselle), että aspartaami lisäsi syöpää. Amerikkalainen lääketieteen tohtori John Olney havaitsi aspartaamin lisäävän aivokasvaimia.

 

7) Toinen tutkimus rotille; tuloksena 12 rotalle kasvaimia - eniten nisissä ja imusolmukkeissa, neljällä silmät pullistuivat ulos (kilpirauhashäiriö), yhdeltä takajalat halvaantuivat, lisäksi tuli näköhäiriöitä, vinokaulaisuutta, iho-, turkki- ja kynsioireita, huojuvaa kävelyä ja ylipainoisuutta.

 

8) Aspartaami lisää painoa ja ruokahalua! Sekoittaa hormonitoimintaa ja aineenvaihduntaa. Sokeriaineenvaihdunta heilahtelee -> ruokahalu lisääntyy ja aiheuttaa makeannälkää. Kierre siis valmis!

 

9) FDA:lle tulvii valituksia, aspartaami aiheuttaa ihmiselle (joutunut kirjaamaan 92 dokumentoitua oiretta) esim: "pääsärky, huimaus, pahoinvointi, puutuminen, lihaskouristukset, painon nousu, ihottumat, masennus, väsymys, ärtyisyys, mielialan vaihtelut, unettomuus, näköongelmat, kuurous, sydämen tykytys, hengitysvaikeudet, sopertava puhe, korvien soiminen, muistinmenetys, nivelkipu, kuolema". 

 

10) "Uskotaan aiheuttavan tai edesauttavan MS-taudin, epilepsian, diabeteksen, fibromyalgian ja Alzheimerin taudin syntyyn."

 

11) On kaksi osapuolta; virallinen taho väittää ettei aspartaamista tule ongelmia ja tutkijat sekä käyttäjät ovat vakuuttuneet aineen vaarallisuudesta.

 

12) TURVALLISIN VAIHTOEHTO ON STEVIA, JOKA ON TURVALLINEN JA KALORITON LUONNOLLINEN MAKEUTUSAINE. www.stevia.fi

 

Karta siis kevyttä!!!

 

Lähde: Lahtinen, P. 2010. Luojan lääkkeet. Eesti: Printon Printing house.

Kirjan voi ostaa: www.kristillinenyhteiso.net/41

- Pia

Tiedätkö miten ruokasi valmistetaan?

07.06.2014 19:21

Luen kirjaa nimeltä "Luojan lääkkeet". Pekka Lahtinen on kirjoittajana. Kirja on ollut lainassa jo aika kauan, mutta nyt aloin sitä lukea ja koukkuun jäin. Informaatiota tulee niin paljon ja huomaan, että Pekka on huolellisesti ottanut asioista selvää ja lähdeluettelokin pitkä ja perusteellinen. Pääsin vasta nyt sivulle 33 ja olen tehnyt muistiinpanoja kahden A4:sen verran pientä tekstiä. Tässä vaiheessa totesin, että jos teen muistiinpanot koko kirjasta niin helpommin menee jos jokainen ymmärtää lukea kyseisen kirjan tai vähintään ostaa se itselleen käsikirjaksi. Pekka puhuu täyttä asiaa!

 

Kirjan ytimessä on se, että kirja herättää keskustelua ja mielenkiintoa siitä, mitä itseasiassa syöt? Ja oletko tietoinen siitä miten ravinto nykyään valmistetaan ja mitä se teke elimistöllesi? Esimerkiksi itse en tiennyt, että SOKERIsta poistetaan valmistusvaiheessa tärkeitä ravintoaineita; vitamiinit, kivennäisaineet, rasvat, entsyymit ja proteiinit - yhteensä 64 kpl! Ainoastaan energia jää. Hulluako? Minun mielestäni on järjetöntä. Vaihtoehtona kannatetaan hunajaa. Sen tiesin, että sokeri on myrkyllistä - mitä enemmän otat päivän aikana, myös toimintakykysi laskee sekä kalkkia poistuu enemmän kehostasi. Keho yrittää saada kalkkia lisää ottamalla sitä luista, joten luut heikkenee ja osteoporoosille on ovet avoimena. Kirjassa käsitellään myös Diabetes, ja muita sairauksia. Sokerin liiallinen syönti aiheuttaa mm. kolesterolin nousua, maksa-arvot kohoaa, maksa rasvoittuu, syövän kasvu nopeutuu jne. Eli siis laihdutuksenkin kannalta jätä sokeri pois ruokavaliostasi! Noh, sitten joku sanoo, että aivot tarvitsevat sokeria: riittää kun syöt hedelmiä, kasviksia, vettä jne. Ei siihen tarvita keinotekoista sokeria - vai oletko jo riippuvainen siitä??

 

Kerron vielä kasvisrasvoista ja margariinista. Tiesitkö, että kasvisöljyjen valmistusprosessiin käytetään heksaania ja heptaania eli bensiinissä olevaa hiilivetyä?? Yök. Ja margariini eroaa vain yhdellä molekyylillä muovista. Oksettaa. Jos tuotteessa on liikaa omega 6 rasvahappoja ja vähän Omega 3 rasvahappoja -> tärkeiden prostaglandiinien tuotanto häiriintyy ja seurauksena siitä on taipuvainen tulehduksiin, korkeaan verenpaineeseen, immuniteetti alentuu, steriliteettiä ilmenee, paino nousee ja elimistö toivottaa tervetulleeksi syövän. Omega 6 rasvahapot myöskin nopeuttavat tutkimuksen mukaan eturauhassyövän kasvua kaksinkertaisesti, kuin tuotteet, joihin ei ole lisätty omega 6:sta. Ja jos jotain tuotetta mainostetaan kevyenä, se on raskas elimistölle (lue itse tutkimustulos kirjasta).

 

Vaarallisia rasvahappoja ovat transrasvat, jotka syntyvät kasvisrasvojen teollisessa valmistusprosessissa (kovetetut margariinit, ranskanperunat, perunalastut, kasvisrasvajäätelöt, keksit ja kaikki tuotteet, jotka sisältävät osittain kovetettuja kasvisöljyjä. Suomessa käytetään kiteyttämismenetelmää, jossa transrasvoja ei synny, mutta se ei tee siitä terveellistä, koska siinä käytetään korkeassa lämpötilassa käsiteltyjä monityydyttymättömiä kasviöljyjä.

 

Eli terveellinen ruokavalio, uni ja liikunta pitävät edelleen paikkaansa!!

 

Tässä vain muutama pieni pointi.

Antoisaa lukuhetkeä. Suosittelen lämpimästi kirjaa luettavaksi kaikille, jotka ovat kiinnostuneet ylipäätään mitä ruokaa suuhunsa laittaa. En enää itse ihmettele yhtään, miksi voista on tullut minulle oksennusrefleksi - elimistö ei ole pitänyt keinotekoisesta. Nyt sain kirjan avulla vastauksen siihen.

 

Kirjan tiedot: Lahtinen, P. 2010. Luojan lääkkeet. Eesti: Printon Printing House. Toinen painos. ISBN 978-952-5817-10-2

 

- Pia

 

 

Mikä laatu kahvista parhain?

29.05.2014 17:16

Tumma paahto on hellempi vatsalle. Suomalaisten suosimat kahvit ovat yleensä koneellisesti kerättyjä, jolloin kaikki pavut eivät ole kypsiä. Tällöin kahvi ei ole kovin laadukasta. Itselleni tulee epämääräinen huono olo pariksi tunniksi noin kaksi tuntia kahvin juonnin jälkeen, viakka minulla ei tiettävästi ole sappivaivoja. Käsinpoimituista kypsistä kahvipavuista valmistetulla kahvilla ei ole sama vaikutus. Juon kahvia vain kylässä ja suurissa juhlissa tai keitän sitä ainoastaan vieraille, jolloin itse juon vain seuraksi yhdestä kolmeen kupillista, jos sen kanssa on hyvää kastamista. Voileipää en voisi kuvitellakaan syöväni kahvin kanssa. Nuorena opiskelijana yritin illalla juoda kahvia pysyäkseni hereillä, mutta ei se silloin minuun tehonnut. Äidiltänikin meni yöunet vain silloin, jos pannuun jäi kahvia. Aamulla minulle ei tulisi mieleenikään juoda kahvia, ja ihmettelinkin sitä, miten ihmiset voivat juoda kahvia aamulla, kun pitäisi syödä terveellisesti...

 

Suomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa, ja tuosta kahvista 97 prosenttia on vaaleapaahtoista. Maailmalla juodaan pääsääntöisesti tummempia paahtoja, mutta suomalaiset ovat mieltyneet vaaleaan. Vaalean paahdon hapokkuus saattaa aiheuttaa juojalleen vatsavaivoja. Paahtojen välillä ei ole juurikaan muita eroja kuin maku, mutta herkkävatsaisen kannattaa kokeilla tummempaa paahtoa. Tummempi paahto tekee mausta pehmeämmän, ja siinä on vähemmän kofeiinia. Parempia ja kalliimpia kahvilaatuja ei juurikaan myydä kaupassa tarjouksella.

 

- Marjatta

Kahvi - haitta vai hyöty?

28.05.2014 13:31

Kuka ei kahvista pitäisi? Saattaisi olla jopa osa suomalaista kulttuuria - kahviahan juodaan lähes joka tapahtumassa!

 

Itse olen juonut kahvia parhaimmillaan 10 kuppia päivässä enkä ole liiemmin ajatellut mahdollisia vaikutuksia elimistöön. Huomatessani miten paljon join - lopetin sen kuin seinään. Ajattelin, ettei se tunnu missään, mutta sain äkkinäisen lopettamisen takia erittäin kovan pääsäryn aikaiseksi. Totesin, että tässä taidetaan olla riippuvaisia kofeiinista ja asialle pitää tehdä jotain.

 

Aloin miettiä kahvia ja mitä se tekee elimistölle. Löysin sattumalta kirjan, josta vastaukset yllättäen löytyivät. Haluan jakaa Sinulle muutaman - mielestäni tärkeän - pointin, mitkä kannattaa muistaa:

 

1) Kofeiinia ja muita ksantiineja sisältää kahvin lisäksi tee, kaakao, tumma suklaa ja kolajuomat. Näillä on piristävä vaikutus. Toki kofeiinin vaikutus elimistössä on yksilöllistä ja sietokyky eli toleranssi kasvaa muutamankin päivän säännöllisellä käytöllä.

 

2) Keskikulutus kofeiinilla (arvio) on Yhdysvalloissa 200 mg/vrk ja Euroopassa n. 400 mg/vrk.

 

3) Suomessa kulutus jokaista henkilöä kohden (laskettuna sylivauvasta vaariin) olisi noin 10 kg/vuosi, joka puolestaan vastaa n. 1250 kahvikuppia, joka on tuplamäärä Keski-Euroopan maiden kulutukseen nähden.

 

4) Laskettaessa kaikki sylivauvat + muut -> todennäköisesti alle 4 kuppia/päivä -> huomattavalla joukolla suomalaisia kofeiinin vrk-määrä vastaa amerikkalaisen oppikirjan näkemystä kofeiinimyrkytykseen vaadittavasta annostelusta. (Huom: kirjassa ei kerrota mikä oppikirja on kyseessä)

 

5) Eli kahvissa kofeiinia on n. 100 mg kupillista (1,25 dl) kohti, litrassa n. 800 mg, pannullisessa (1,5 l) on noin 1200 mg, mukillisessa (2,5 dl) on noin 200 mg kofeiinia.

 

6) Kofeiinimyrkytyksen oireita ovat muun muassa rauhattomuus, hermostuneisuus, ajatusten riento, lihasten nykiminen, vatsavaivat, sydämen tykytys ja vapina.

 

7) DSM-IV -tautiluokituksen mukaan, jotta saa diagnoosin kofeiinimyrkytyksestä, edellytyksenä on vähintään 250 mg:n annos kofeiinia, yleensä oireet alkavat vasta n. 500 mg kerta-annoksesta.

 

8) Kuolemaan johtava annos on yli 5000 mg.

 

9) Yleisin haitta on unettomuus. Kofeiinin puoliintumisaika on elimistössä noin 5-10 tuntia. "Ehkäisypillerit ja eräät lääkeaineet saattavat hidastuttaa kofeiinin poistumista."

 

10) Kohtuullinen käyttö hyväksi. (Tämä oli huojentava tieto...saan juoda kahvia kuitenkin!)

 

11) Miten käytännössä: "Oletetaan, että henkilöllä on kofeiinin puoliintumisaika kuusi tuntia. Tämä tarkoittaa sitä, että jos hän nauttii suomalaiselle hyvin tyypillisen kahviannoksen juomalla aamulla klo 8.00 kaksi mukillista normaalivahvuista suodatinkahvia (400 mg kofeiinia) ja päivän mittaan vielä kaksi lisämukillista, vaikkapa klo 11.00 (200 mg kofeiinia) ja iltapäivällä klo 14.00 (200 mg kofeiinia), saattaa hänen elimistössään olla illalla klo 23.00 vielä pitkälti yli 200 mg kofeiinia."

 

Lisäksi olen saanut rakkaalta kollegaltani tietää erittäin tärkeän tiedon kahvista. Kahvi estää ravintoaineiden imeytymistä, joten ei ole suositeltavaa kahvia juodessa ottaa ruokaa tai lääkkeitä. Puoli tuntia riittänee väliaikaa ruuan ja kahvin välissä. Kahvi on myös nesteenpoistaja, joten pari lasillista vettä on syytä juoda, jotta nestetasapaino pysyy elimistössä tasapainossa.

 

Tästä sain idean, että jatkossa pyrin juomaan pakolliset kahvit klo 7-12 välillä välttääkseni päänsäryn. Nykyään juon päivässä 2 kupillista maksimissaan, mutta tavoitteena on että pääsen tuohon yhteen kuppiin per päivä. Tietysti jos tarvitsee valvoa yö - silloin täytyy vähän tehdä laskelmia uudelleen. Ja pidän ruuan ja kahvin välissä taukoa pakolliset 30 minuuttia aamuisin (jos vaan suinkin mahdollista).

 

Mitkä ovat Sinun kahvinjuontitottumukset? 

 

- Pia