Kahvi - haitta vai hyöty?

28.05.2014 13:31

Kuka ei kahvista pitäisi? Saattaisi olla jopa osa suomalaista kulttuuria - kahviahan juodaan lähes joka tapahtumassa!

 

Itse olen juonut kahvia parhaimmillaan 10 kuppia päivässä enkä ole liiemmin ajatellut mahdollisia vaikutuksia elimistöön. Huomatessani miten paljon join - lopetin sen kuin seinään. Ajattelin, ettei se tunnu missään, mutta sain äkkinäisen lopettamisen takia erittäin kovan pääsäryn aikaiseksi. Totesin, että tässä taidetaan olla riippuvaisia kofeiinista ja asialle pitää tehdä jotain.

 

Aloin miettiä kahvia ja mitä se tekee elimistölle. Löysin sattumalta kirjan, josta vastaukset yllättäen löytyivät. Haluan jakaa Sinulle muutaman - mielestäni tärkeän - pointin, mitkä kannattaa muistaa:

 

1) Kofeiinia ja muita ksantiineja sisältää kahvin lisäksi tee, kaakao, tumma suklaa ja kolajuomat. Näillä on piristävä vaikutus. Toki kofeiinin vaikutus elimistössä on yksilöllistä ja sietokyky eli toleranssi kasvaa muutamankin päivän säännöllisellä käytöllä.

 

2) Keskikulutus kofeiinilla (arvio) on Yhdysvalloissa 200 mg/vrk ja Euroopassa n. 400 mg/vrk.

 

3) Suomessa kulutus jokaista henkilöä kohden (laskettuna sylivauvasta vaariin) olisi noin 10 kg/vuosi, joka puolestaan vastaa n. 1250 kahvikuppia, joka on tuplamäärä Keski-Euroopan maiden kulutukseen nähden.

 

4) Laskettaessa kaikki sylivauvat + muut -> todennäköisesti alle 4 kuppia/päivä -> huomattavalla joukolla suomalaisia kofeiinin vrk-määrä vastaa amerikkalaisen oppikirjan näkemystä kofeiinimyrkytykseen vaadittavasta annostelusta. (Huom: kirjassa ei kerrota mikä oppikirja on kyseessä)

 

5) Eli kahvissa kofeiinia on n. 100 mg kupillista (1,25 dl) kohti, litrassa n. 800 mg, pannullisessa (1,5 l) on noin 1200 mg, mukillisessa (2,5 dl) on noin 200 mg kofeiinia.

 

6) Kofeiinimyrkytyksen oireita ovat muun muassa rauhattomuus, hermostuneisuus, ajatusten riento, lihasten nykiminen, vatsavaivat, sydämen tykytys ja vapina.

 

7) DSM-IV -tautiluokituksen mukaan, jotta saa diagnoosin kofeiinimyrkytyksestä, edellytyksenä on vähintään 250 mg:n annos kofeiinia, yleensä oireet alkavat vasta n. 500 mg kerta-annoksesta.

 

8) Kuolemaan johtava annos on yli 5000 mg.

 

9) Yleisin haitta on unettomuus. Kofeiinin puoliintumisaika on elimistössä noin 5-10 tuntia. "Ehkäisypillerit ja eräät lääkeaineet saattavat hidastuttaa kofeiinin poistumista."

 

10) Kohtuullinen käyttö hyväksi. (Tämä oli huojentava tieto...saan juoda kahvia kuitenkin!)

 

11) Miten käytännössä: "Oletetaan, että henkilöllä on kofeiinin puoliintumisaika kuusi tuntia. Tämä tarkoittaa sitä, että jos hän nauttii suomalaiselle hyvin tyypillisen kahviannoksen juomalla aamulla klo 8.00 kaksi mukillista normaalivahvuista suodatinkahvia (400 mg kofeiinia) ja päivän mittaan vielä kaksi lisämukillista, vaikkapa klo 11.00 (200 mg kofeiinia) ja iltapäivällä klo 14.00 (200 mg kofeiinia), saattaa hänen elimistössään olla illalla klo 23.00 vielä pitkälti yli 200 mg kofeiinia."

 

Lisäksi olen saanut rakkaalta kollegaltani tietää erittäin tärkeän tiedon kahvista. Kahvi estää ravintoaineiden imeytymistä, joten ei ole suositeltavaa kahvia juodessa ottaa ruokaa tai lääkkeitä. Puoli tuntia riittänee väliaikaa ruuan ja kahvin välissä. Kahvi on myös nesteenpoistaja, joten pari lasillista vettä on syytä juoda, jotta nestetasapaino pysyy elimistössä tasapainossa.

 

Tästä sain idean, että jatkossa pyrin juomaan pakolliset kahvit klo 7-12 välillä välttääkseni päänsäryn. Nykyään juon päivässä 2 kupillista maksimissaan, mutta tavoitteena on että pääsen tuohon yhteen kuppiin per päivä. Tietysti jos tarvitsee valvoa yö - silloin täytyy vähän tehdä laskelmia uudelleen. Ja pidän ruuan ja kahvin välissä taukoa pakolliset 30 minuuttia aamuisin (jos vaan suinkin mahdollista).

 

Mitkä ovat Sinun kahvinjuontitottumukset? 

 

- Pia