Mikä laatu kahvista parhain?

29.05.2014 17:16

Tumma paahto on hellempi vatsalle. Suomalaisten suosimat kahvit ovat yleensä koneellisesti kerättyjä, jolloin kaikki pavut eivät ole kypsiä. Tällöin kahvi ei ole kovin laadukasta. Itselleni tulee epämääräinen huono olo pariksi tunniksi noin kaksi tuntia kahvin juonnin jälkeen, viakka minulla ei tiettävästi ole sappivaivoja. Käsinpoimituista kypsistä kahvipavuista valmistetulla kahvilla ei ole sama vaikutus. Juon kahvia vain kylässä ja suurissa juhlissa tai keitän sitä ainoastaan vieraille, jolloin itse juon vain seuraksi yhdestä kolmeen kupillista, jos sen kanssa on hyvää kastamista. Voileipää en voisi kuvitellakaan syöväni kahvin kanssa. Nuorena opiskelijana yritin illalla juoda kahvia pysyäkseni hereillä, mutta ei se silloin minuun tehonnut. Äidiltänikin meni yöunet vain silloin, jos pannuun jäi kahvia. Aamulla minulle ei tulisi mieleenikään juoda kahvia, ja ihmettelinkin sitä, miten ihmiset voivat juoda kahvia aamulla, kun pitäisi syödä terveellisesti...

 

Suomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa, ja tuosta kahvista 97 prosenttia on vaaleapaahtoista. Maailmalla juodaan pääsääntöisesti tummempia paahtoja, mutta suomalaiset ovat mieltyneet vaaleaan. Vaalean paahdon hapokkuus saattaa aiheuttaa juojalleen vatsavaivoja. Paahtojen välillä ei ole juurikaan muita eroja kuin maku, mutta herkkävatsaisen kannattaa kokeilla tummempaa paahtoa. Tummempi paahto tekee mausta pehmeämmän, ja siinä on vähemmän kofeiinia. Parempia ja kalliimpia kahvilaatuja ei juurikaan myydä kaupassa tarjouksella.

 

- Marjatta